Invitati – muzicieni

ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU
Ion-Bogdan-Stefanescu

Flautistul s-a născut în anul 1969 la Câmpina începându-şi formarea muzicală la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti. Alături de profesorul Virgil Frâncu a studiat flautul la Universitatea de Muzică din Bucureşti, urmând apoi şi studii post-universitare cu profesorul şi flautistul englez Alexander Murray la Universitatea Urban-Champaign (Illinois, SUA).În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în muzică cu lucrarea Influenţa tehnicilor şi timbralităţilor arhaice în creaţia secolului XX dedicată flautului, lucrare ce a fost publicată de către editura Libra în anul 2004 având un alt titlu – Joc de oglinzi. De asemenea, Ion Bogdan Ştefănescu a mai publicat în anul 2005 şi lucrarea Istoria flautului. A efectuat numeroase turnee de concerte atât în ţară cât şi în străinătate, a participat în cadrul Zilelor Culturii Române (Franţa), iar în 1994 a susţinut un recital de muzică românească în Kansas City (SUA), la convenţia Flautiştilor Americani, ş.a.Ion Bogdan Ştefănescu a obţinut numeroase premii şi distincţii: Lira de Aur – Suceava, Cântarea României, Concursul de Interpretare Muzicală (Târgu-Mureş), Premiul Conservatorului „Gh. Dima“ (Cluj-Napoca), la concursul „G. B. Viotti“, (Vercelli, Italia) la secţia Muzică de Cameră – obţinând Diploma de Onoare (1984), Premiul I la concursul „Concertino“, (Praga-1986), Premiul „Cella Delavrancea“ pentru merite deosebite în cultură (1993). A fost selectat ân anul 1998 să participe la concursul internaţional de flaut organizat la Kobe, Japonia.A realizat numeroase CD-uri şi DVD-uri precum şi numeroase piese pentru Societatea Română de Radiodifuziune, iar pentru TVR Cultural a înregistrat cinci clipuri cu muzică contemporană. De asemenea participă la numeroase festivaluri, atât în ţară cât şi în străinătate, şi este invitat permanent în diverse emisiune de radio şi televiziune. Ion Bogdan Ştefănescu este prim flautist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti şi membru al unor binecunoscute ansambluri de muzică contemporană: Contraste, Profil (membru fondator), Pro Contemporania (membru fondator), iar în anul 2006 a înfiinţat ansamblul Concertino. A fost în perioada 1993-1996 asistent al catedrei de Flaut a Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. În ultimii ani a fost protagonistul turneelor Flautul de aur.

A.G.WEINBERGER
AGweinberger

AG Weinberger s-a născut la 30 august 1965 la Oradea și este un muzician promotor al blues-ului american în România, chitarist, cântăreț, producător și realizator de emisiuni radio. A.G. Weinberger a făcut la mijlocul anilor optzeci trecerea de la chitarist rock la chitarist de blues, promovând de atunci acest gen muzical. În 1986 și-a început cariera de solist blues, înființând împreună cu Harry Tavitian (pian), Corneliu Stroe (baterie) și Cătălin Rotaru (chitară bas) prima formație de blues din România – Transylvanian Blues Community. Ignorând cenzura regimului comunist, cei patru au reușit să efectueze turnee în România, unde datorită faptului că nu făceau parte din cultura promovată de stat, au umplut sălile de concerte.
După 1990, Weinberger a fost invitat în turnee în Germania, Elveția, Israel, Turcia, Ungaria (unde în 1992 a cântat în deschiderea concertului susținut de chitaristul Al Di Meola). În 1991, și-a înființat propria formație de blues – Weinberger Blues Machine. A lansat primul său album de blues din România – Good Morning, Mr. Blues (1996), urmat în 1997 de Standard Weinberger. Concertul de lansare al acestui album a fost televizat și a avut meritul de a scoate blues-ul din underground, oferindu-l publicului larg. Totodată, albumul din 1997 a obținut premiul Cel mai bun disc de jazz al anului 1997. Tot în 1997, Weinberger a cântat în Piața Universității cu ocazia vizitei președintelui S.U.A., Bill Clinton. Ca urmare, a primit un mesaj de mulțumire semnat personal de președintele american. În continuare, muzicianul a produs și prezentat două emisiuni radio săptămânale, la posturile Radio România Tineret și Radio Contact. În 1998 a înființat fundația BlueSylvania și a concertat în cadrul festivalului Bluestock din Memphis, Tennessee. La finalul anului 1999 Weiberger și-a lansat cel de-al treilea album, Transylvania Avenue.
În iulie 2006 Weinberger și-a lansat albumul cu numărul patru, Nashville Calling, o premieră pentru piața muzicală din România: este primul album de blues al unui artist român înregistrat și produs în totalitate în S.U.A.

IOANA MARIA LUPAȘCU
ioana lupascu

Nascuta la Braila in 1977, intr-o veche familie de medici, Ioana Maria Lupascu se desparte de traditia familiei si incepe studiul pianului la varsta de patru ani. Isi urmeaza vocatia si urmeaza Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, sustinandu-si lucrarea de licenta la Conservatorul „George Enescu” din Iasi. Intre 2001 si 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. Maestrul Berman o definea drept „o solista cu imense posibilitati tehnice si artistice”. Castigatoare, finalista sau laureata a numeroase concursuri din Romania, Grecia si Turcia, autoarea a renuntat la viata competitionala in favoarea unei cariere solistice, fiind o prezenta constanta pe scene din Italia, Romania, Elvetia, Croatia, Slovacia, Lituania, Belgia, Turcia si Spania. In 2005 devine Membra de Onoare a A.R.I. Milano (Associazione Rumeni in Italia). Scrisul este o pasiune mai veche a Ioanei Maria Lupascu: in intervalul in care a locuit in Italia a fost corespondent al cotidianulului Monitorul, in paginile caruia a publicat saptamanal, timp de trei ani, reportaje, articole, insemnari. In anul 2004 a primit Diploma de Excelenta pentru contributia publicistica la Monitorul. In 2007 a lansat CD-ul „Live Piano Solo” (Ed. Libris). In prezent este solista concertista a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti.

DUO CELLO JAYA

duo-cello-jaya

Violoncelistii Ella Bokor şi Mircea Marian sunt absolvenţi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, discipoli ai maestrului Marin Cazacu. Duo-ul lor, Duo Cello Jaya s-a format într-o altă componenţă, la cursurile de vară ICon Arts de la Cisnădie, în anul 2008. De atunci formaţia a susţinut recitaluri la Ateneul Roman, Casa Universitarilor, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Muzeul Taranului Roman, Biserica Fortificata din Cisnadie, recitaluri în cadrul Festivalului de Muzica Contemporana ICon Arts, a proiectului Lunaria de la Biblioteca Centrala Universitară şi a avut apariţii în emisiuni de televiziune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s