Invitati – actori

MAIA MORGENSTERN
maia-morgenstern-insarcinata

Născută în Bucureşti într-o familie evreiască, Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ până în 1988. A urmat apariţia pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel), Medeea din O trilogie antică, Ioana din Cruciada copiilor, Kathleen Hogan din Parchează maşina la Harvard sau rolul titular din Asta seară, Lola Blau. S-a impus şi în cinematografie, în roluri din filme ca: Patimile lui Hristos, Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Orient express, Patul lui Procust .
A primit nenumărate premii şi dinstincţii: Titlul Actriţa si Femeia Anului, din partea Parlamentului European, în 2004; Premiul EMMA 2004 pentru rolul Fecioara Maria din filmul «Patimile lui Hristos»; Premiul Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin 1993 pentru rolul din filmul «Balanţa»; Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă a anului 1993, pentru rolul Lola din «Astă seară, Lola Blau»; Premiul Naţional «L. S. Bulandra» pentru Cea mai bună actriţă a anului 1993, pentru rolul Haia din «Ghetou» de Joshua Sobol; Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru Cea mai bună actriţă a anului 1990, pentru rolul Medeea.
Din 2010 este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România, iar în anul 2012 a a primit din partea Guvernului francez – Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler . Anul trecut a primit din partea Casei Regale a României – Ordinul Nihil Sine Deo, iar de curând a fost numită şi ambasador a Turismului românesc.

DANIELA NANE
Daniela-Nane

Născută pe 29 Noiembrie 1971 la Iasi, Romania. În prezent actriţă la Teatrul Bulandra, Bucuresti. A apărut în Callas Forever, Eu sunt Adam etc. A practicat balet clasic, echitatie, ski, patinaj, inot si are licenta navala. La 20 de ani, vine in Bucuresti, participa si castiga titlul de Miss Romania, fiind prima Miss dupa evenimentele din 1989, apoi se inscrie la concursul Miss Universe (1991). Participarea la Miss Universe din 1991 a fost pentru ea o experienţă de neuitat, care i-a întărit decizia de asi clădi viaţa frumos, prin propriile forţe, alegând o profesie care să-i pună în valoare aptitudinile si astfel, se inscrie la Academia de Teatru si Film Bucuresti.A absolvit Academia de Teatru si Film in 1995, dupa care a urmat cursurile/ masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Arta din Amsterdam si Berlin. Este repartizata la Teatrul Bulandra, are o cariera impresionanta, incununata cu trei premii Uniter.In 1996 debuteaza si in film, unde ii este remarcata atat frumusetea cat si seriozitatea si talentul actoricesc.Este din ce in ce mai asaltata de propuneri a diferitelor posturi de televiziune, are multe aparitii Tv si devine prezentatoare a multor festivaluri de moda, film si cultura. In 2009 a lansat pe piata un Cd cu „Povesti pentru Codrin” in care citeste cu o voce calda si melodioasa povesti celebre ca : Frumoasa adormita, Fetita cu chibrituri , Purcelusul si lupul, etc.

DOREL VIȘAN
dorel-visan

Dorel Vișan este actor, director și poet român. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.
Dorel Vișan s-a născut la data de 23 iunie 1937 în satul Tăușeni (județul Cluj). A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. După absolvirea facultății, a fost angajat ca actor la Teatrul „Lucian Blaga” din Cluj.
Este unul din cei mai importanți actori de film din România și unul din puținii, care au ajuns la o solidă reputație europeană. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia Păcală, iar patru ani mai târziu este magistral în Între oglinzi paralele, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul Iacob, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciată. După ce în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeții, în anul 1995 Mircea Daneliuc i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul Senatorul melcilor. Pentru prestația din film a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța.
În anii următori, Dorel Vișan a jucat în filmele Magnatul (2004) și Sistem nervos (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului din Cluj și din filme, a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, precum și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din același oraș.
De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii: Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981), Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța (1995),Milleniu – Hall of Fame – „Honoring prominent citizens of the Twentieth Century” (1998),Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).
Actorul Dorel Vișan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său a fost inclus în antologiile Poeți clujeni contemporani (1997) și Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vișan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

VIRGIL OGĂȘANU
virgil ogasanu

S-a născut la 17 iunie 1940, in Turnu Severin, judeţul Mehedinţi.
A absolvit in 1964 Institutul de Artă Teatrală si Cinematografie din Bucureşti, la clasa profesoarei Beate Fredanov. A fost repartizat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ si a jucat pe această scenă in Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, ambele regizate de Liviu Ciulei. Pentru rolul din Nu sunt Turnul Eiffel a primit premiul pentru interpretare, a participat la Decada Dramaturgiei Originale.
Din 1965 joacă pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra. Printre rolurile interpretate pe aceasta scenă se numără Candidatul din D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, Cliff din Priveşte înapoi cu mânie de John Osborne, Epihodov din Livada cu vişini de A.P. Cehov, Hugo din Meteorul de Friederich Durrenmatt, Ivan din Revizorul de Gogol, Edgar din Suferinţele tânărului W de Plenzdorf, Malvolio din A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, George din Ferma de David Storey, Mahomed II din Răceala de Marin Sorescu, Jim O’Connors din Menajeria de sticlă de Tennesse Williams, Domnul Gherman din Somnoroasa aventură de Theodor Mazilu, Pantalone din Scandal la Palermo de Carlo Goldoni, Willy Loman din Moartea unui comis voiajor de Arthur Miller, etc.Joacă si la Teatrul Nottara din Bucureşti, in Uzina de placeri S.A. de Alexandr Galin, Voiajul domnului Perrichon de Eugene Labiche, etc.
Debutul in cinematografie a avut loc in 1962, cu pelicula Doi baieti ca pâinea calda.
Virgil Ogaşanu este profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Hyperion.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s